Schippersblog: Een wereld van verschil

Schippersblog: Een wereld van verschil

De natuur trakteert ons elk najaar weer op een betoverende schoonheid. Doorgaans krijg je daar in de stad weinig van mee. Het liefste vegen we letterlijk en figuurlijk de ‘overblijfselen van de zomer’ aan de kant. Het tuinmeubilair wordt met plastiek ingepakt en een deken van neergevallen bladeren op de straten blazen we weg uit het zicht. Het is zo’n enorme tegenstelling met hoe de natuur zich aan het voorbereiden is op de winter. Nu de dagen korter en de nachten langer worden, kan ik het niet vaak genoeg zeggen. Dit is bij uitstek de periode om erop uit te gaan. Hupsakee, de natuur in waar geen plek is voor luide bladblazers of vol gestouwde tuinhuisjes.

In het najaar bezorgt de natuur ons een zee aan kleuren, als een symfonische opmaat naar de winter. Het groen aan de bomen maakt plaats voor rode, oranje, gele en bruine bladeren. Omdat de zon minder schijnt, wordt de aanmaak van de bladgroenkorrels in de bladeren stopgezet. Het gevolg: een overdaad aan verkleurde bladeren. Behalve kleuren, veranderen ook de geuren en geluiden. Sommige vogelsoorten vertrekken of kruipen in grote groepen tegen elkaar aan om warm te blijven. Weer andere diersoorten hebben het in deze tijd van het jaar juist extreem druk met het verzamelen en opslaan voor hun wintervoorraad. Paarden, koeien, konijnen krijgen een extra dikke, donzige vacht. Met hun wintervacht zitten ze er de komende maanden lekker warmpjes bij.

Terwijl de nadagen van het jaar vol ontdekkingen zitten, is het zonde dat wij als mens vooral neigen om te verdwijnen onder een “winterdekbed”. Vooral omdat de frisse buitenlucht, de herfstgeuren en -kleuren en het daglicht zulke wonderen doen voor ons gemoed. Een dagje op het water is als een stevige vitamineboost om iedere neiging tot een herfst- of winterdip te onderdrukken. Er valt zoveel te zien in dit fascinerend kleurrijke seizoen.

Onze vaarroutes liggen er uitnodigend bij, bijna als een levend schilderij. Dus grijp deze uitnodiging aan om met een tocht over de Hollandse wateren zelf “een wereld van verschil” te ervaren. Het zal u goed doen!

Was getekend,

“de ouwe”