Het dorp ligt op een oude strandwal, parallel aan de Leede, een water dat de Kagerplassen via enkele kanalen met de Oude Rijn verbindt.

Evenwijdig aan de Leede lopen de Herenweg en de Dorpsstraat. Deze beide straten worden met elkaar en met het water verbonden met een reeks smalle steegjes, die dammen worden genoemd. Het polderland aan de oostkant van de Kagerplassen (het ‘Lage land’) is vanuit het dorp Warmond alleen over het water of via het grondgebied van buurgemeenten te bereiken. Warmond wordt voor het eerst, onder de naam “Uuarmelde”, genoemd in de 9e eeuw. Warmond iets betekende als ‘water dat later bevriest’ of anders ‘water rijk aan stranden’.

Warmond stond bekend als een bomenrijk dorp. In de middeleeuwen stonden er maar liefst 6 kastelen, alleen Huys te Warmont is overgebleven. Een kasteel is nog te herkennen aan het middeleeuwse grachtenstelsel. In die tijd had Warmond een kerk en twee kloosters: Mariënhaven, een cisterciënzerklooster en St. Ursula, een vrouwenklooster. Van de kerk staat nu alleen nog de oude toren en de ruïne. Ook het grootseminarie van het bisdom Haarlem is er niet meer. In Warmond zijn veel bijzondere huizen en buitenplaatsen te zien. Ooit woonden de kunstschilders Jan Steen en M. Kamerlingh Onnes in Warmond. De bekendste inwoner nu is voormalig minister Van der Steur.

Warmond is een van onze afvaartlocaties. Geniet van een rondvaart of dagtocht door deze schitterende omgeving. Bekijk ons vaaraanbod.

Theekoepeltje aan het water

Heeft u interesse of vragen?

Interesse in een unieke feestlocatie voor het vieren van een verjaardag, jubileum, vrijgezellenfeest of bedrijfsfeest? Stel zelf hier een maatwerk arrangement samen of neem contact met ons op om de mogelijkheden persoonlijk met u te bespreken.